ПРИЈАВЕ НА СТАРТЕК КОНКУРС ПРОДУЖЕНЕ ДО 15. МАЈА

7. 05. 2024.Вести

Сви заинтересовани иноватори који желе да освоје СтарТек (StarTech) грант до 50.000 евра добили су још неколико дана, до 15. маја, да се пријаве за стручну подршку у припреми апликације за конкурс. Датум за подношење финалних пријава неће се мењати и остаје 31. мај до 18 часова.

– Овогодишњи СтарТеk конкурс има већи фокус на иновације које су ближе изласку на тржиште, због чега је позив отворен за већ регистроване фирме. Подршку у укупном износу од око пола милиона америчких долара добиће око десет иновативних компанија или предузетника регистрованих од почетка 2015. до краја 2023. године – објашњава директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић, и најављује да ће следећег пролећа бити објављен нови позив, те да они који сада можда не испуњавају неопходне услове могу да се припреме за наредни циклус.

Конкурс је отворен за све секторе, као и досад – од информационих технологија и електронике преко прехрамбене и машинске индустрије до консалтинга и заштите животне средине.

Како наводи Васиљевић, конкурс је флексибилнији од других јер добијена средства могу да се користе и за људске ресурсе и маркетинг. Он истиче да је новина то што конкурс од ове године обухвата и Програм убрзаног развоја који доноси низ обука, менторство и подршку на путу до изласка на тржиште, укључујући финансирање учешћа на међународним сајмовима и сусрета са потенцијалним инвеститорима и купцима производа и услуга.

Пројекат је за три године са око три милиона долара бесповратних средстава подржао 82 иновације, а захваљујући идејама досадашњих СтарТек “звезда” грађани Србије могу да путем сензора прате телесну температуру беба, да апликацији препусте избор најбољег кандидата за радно место, одреде фер цену аутомобила који желе да купе, користе пробиотик за дијабетес, а доступна им је и амбалажа и прибор за јело од 100 одсто природног материјала. Уз подршку овог програма први мобилни ЦТ скенер стигао је на тржиште Америке, а препарат против хеликобактерије добио је дозволу институција САД.

Подсетимо, СтарТек је први пројекат за промоцију иновација и дигиталне трансформације привреде у Србији који је покренула једна приватна компанија. Шестогодишњу подршку домаћим иноваторима, у укупној вредности од осам милиона долара, обезбедила је компанија Филип Морис, а пројекат спроводи НАЛЕД у сарадњи са Владом Србије и органзацијом ЕНЕЦА.

Извор бизнис.рс

Коментари

0 коментара