Пут ка предузетништву: Савладавање страхова и остварење амбиција – Милица Стојановић

16. 04. 2024.Блог

Вероватно је свима нама бар једном на памет пала нека веома добра и инспиративна идеја за оснивање сопственог бизниса. Када се то деси, већини људи то изгледа као нешто немогуће или неоствариво. Али шта ако то није тако? Шта ако је потребно само мало више информисања и знања у овој области да би оснивање сопственог предузећа било нешто што би свако са мотивацијом и жељом могао да оствари?
Не морате бити сјајни да бисте почели, али морате почети да бисте постали сјајни.“ – Зиг Зиглар
Управо овај цитат говори о томе да за младе предузетнике, одлука да започну сопствени посао може бити изузетно инспиративна, али такође може бити праћена несигурношћу и страхом од неуспеха. О овој теми се доста говори када су у питању млади предузетници, а водјена су и разна истраживања.
Према истраживању које је спровео Global Entrepreneurship Monitor (GEM), страх од неуспеха био је један од најчешћих разлога за незапочињање посла међу потенцијалним предузетницима. Према ГЕМ-овом извештају из 2020. године, у просеку око 40% испитаника наводи страх од неуспеха као препреку за покретање посла.
Према истраживању спроведеном од стране Hiscox-а, осигуравајуће компаније, 22% младих Американаца између 18 и 34 године старости није покренуло своје предузеће из страха од неуспеха.
Из овога закључујемо да несигурност и мањак самопоуздања представљају једну од највећих препрека младим предузетницима. Ови фактори свакако представљају нормалан део предузетничког пута, али не треба да вас спрече у праћењу ваших амбиција.
Сузбити осећај несигурности може бити изузетно изазовно, али постоје начини да се против тог осећаја изборите. Поставите реална очекивања и размислите о томе шта бисте научили чак и ако не успете. Схватање да неуспех може бити део процеса учења може вам помоћи да се осећате сигурније. Такође многи предузетници саветују да постављање јасних циљева и развијање планова за постизање тих циљева може вам помоћи да се осећате сигурније и фокусираније. Имајући јасан план може вам дати осећај контроле над ситуацијом. Уколико сматрате да ниво вашег знања није адекватан, едукација и припрема могу вам помоћи да боље разумете неке стратегије и тактике у предузетништву и самим тим се упознате са свим стварима које покретање сопственог предузећа носи. Постоје разне платформе који нуде бесплатну едукацију као и развој вештина. Једна од њих је Корсера (Coursera). Корсера је једна од водећих платформи за онлине учење која омогућава приступ курсевима из различитих области, развијеним од стране признатих универзитета и институција широм света. На Корсери можете пронаћи курсеве из области као што су информатика, бизнис, језици, наука, уметност и многе друге. Још једна од корисних платформи је Едикс (edX). Едикс је глобална онлајн платформа за учење која нуди приступ курсевима из различитих области. Основана је као иницијатива Харвард Универзитета и МИТ-а са циљем да омогући приступ квалитетном образовању свима, без обзира на географску локацију или финансијске могућности. Једна од предности едX платформе је могућност стицања сертификата или чак звања на крају успешно завршених курсева, што може бити корисно за унапређење каријере или академског профила.
Гледање других успешних предузетника, посебно оних који су започели своје пословање у младости, може бити веома инспиративно. Управо због тога многи успешни предузетници на друштвеним мрежама и блоговима деле своја искуства, успоне па чак и падове.
Једна инспиративна прича је прича Мари Форлео, предузетнице која је свој блог трансформисала у мултимилионски бренд. Марие Форлео је почела своју каријеру као животни тренер и консултанткиња за лични развој. Након што је схватила моћ онлине присуства, одлучила је да започне блог како би делила своје савете и мотивацију са широм публиком. Њен блог брзо је стекао популарност због аутентичности, инспиративних порука и корисних савета. Кључни тренутак у њеној предузетничкој причи био је оснивање Би скул-а(B School), онлајн програма за предузетнике који пружа обуку и ресурсе за развој пословања. Овај програм постао је изузетно популаран, привлачећи хиљаде предузетника широм света. Марие данас на свом блогу објављује текстове који нису везани само за предузетништво већ говоре и о менталном здрављу, губитку мотивације и свим другим темама које могу бити корисне младима.
Једна од најважнијих карактеристика успешних предузетника јесте способност да се суоче са изазовима и неуспесима са упорношћу и отпорношћу. Предузетнички пут ретко када пролази без препрека, али оно што разликује успешне од неуспешних јесте начин на који се реагују на те изазове. Неки од најинспиративнијих предузетничких прича долазе из непредвиђених околности и изазова. На пример, Џек Ма, оснивач компаније Алибаба, суочио се са бројним неуспесима и одбијањима пре него што је успео да изгради једну од највећих интернет компанија на свету. Његова прича служи као подсетник да су неуспеси део предузетничког пута и да је важно имати упорност и веру у своју визију.
У данашњем дигиталном добу, технологија игра кључну улогу у олакшавању покретања нових послова. Стартапи имају приступ разним алатима и ресурсима који им могу помоћи да убрзају развој производа или услуга и пронађу своје место на тржишту. На пример, цлоуд технологија омогућава стартапима приступ јефтином и скалабилном рачунарском ресурсу, док платформе за развој апликација омогућавају брзо прототипирање и тестирање нових идеја. Технолошке иновације попут вештачке интелигенције, блокчејн технологије и интернета ствари трансформишу предузетнички пејзаж на глобалном нивоу. Ове напредне технологије нуде не само нове могућности за развој иновативних производа, већ и доносе са собом нове изазове које предузетници морају савладати како би остали конкурентни. Вештачка интелигенција (АИ) отвара врата за бројне могућности у предузетништву. Предузетници могу користити АИ за персонализацију производа и услуга, унапређење корисничког искуства, аутоматизацију процеса и доношење бољих пословних одлука на основу анализе података. Међутим, вештачка интелигенција може захтевати значајна улагања у технологију и обуку особља, што неким мањим предузећима може представљати велики трошак.
Поред технолошких иновација, друштвени и економски трендови такође обликују предузетнички пејзаж. Важно је напоменути да предузетништво није резервисано само за појединце. Партнерства и тимски рад често су кључни за успех стартапа. Проналажење правог пословног партнера може допринети разноврсности идеја, већој продуктивности и бољој расподели одговорности. Наравно формирање тима са различитим вештинама и искуством може помоћи у решавању различитих изазова са којима се суочава млади предузетник. Такодје уколико радимо у тиму веома је важно да схватимо улогу лидера и колико је та улога важна. Бити лидер не значи само имати моћ и ауторитет над другима, већ пре свега изграђивати поверење и успостављати јасну визију која ће инспирисати и мотивисати чланове тима. У самој сржи лидерства лежи емпатија, поштовање и разумевање потреба сваког појединца унутар тима.
Маркетинг је витални део сваког предузетничког подухвата. Без обзира на то да ли покрећете малу локалну радњу или глобални онлине бизнис, ефикасан маркетинг је кључан за успех вашег пословања. Ево зашто је маркетинг толико важан у предузетништву. Прво и најважније, маркетинг вам помаже да привучете потенцијалне купце. Без обзира на квалитет ваших производа или услуга, без видљивости и промоције, тешко је привући пажњу циљане публике. Кроз маркетиншке стратегије попут оглашавања, друштвених медија, СЕО-а и ПР-а, можете повећати видљивост вашег бренда и привући нове купце.

Поред привлачења нових купаца, маркетинг вам помаже и да задржите постојеће. Редовно комуницирање са вашом циљном публиком путем различитих маркетиншких канала омогућава вам да одржите интересовање купаца за ваше производе или услуге. Кроз персонализоване кампање, неwслеттере, попусте и промоције, можете неговати однос са постојећим купцима и подстицати њихову лојалност.Такође, маркетинг вам омогућава да истакнете своје конкурентске предности. Кроз ефикасно позиционирање и диференцијацију, можете јасно комуницирати шта вас чини јединственим и зашто потенцијални купци треба да изаберу управо вас уместо конкуренције. Ово је кључно, посебно у тржиштима где се конкуренција често своди на цену. Још један важан аспект маркетинга у предузетништву је изградња бренда. Ваш бренд представља идентитет и репутацију вашег пословања. Кроз оригинално брендирање, које обухвата све – од имена и логоа до тоналитета комуникације и корпоративне културе, можете креирати препознатљиву и поуздану марку која инспирише поверење код потрошача. Маркетинг вам омогућава да пратите и мерите успех ваших маркетиншких активности. Кроз анализу резултата кампања, можете утврдити шта функционише, а шта не, и прилагодити свој приступ у складу са тим. Ово континуирано побољшање омогућава вам да будете ефикаснији и да остварите боље резултате са својим маркетиншким напорима. маркетинг вам омогућава да пратите и мерите успех ваших маркетиншких активности. Кроз анализу резултата кампања, можете утврдити шта функционише, а шта не, и прилагодити свој приступ у складу са тим. Ово континуирано побољшање омогућава вам да будете ефикаснији и да остварите боље резултате са својим маркетиншким напорима.
Уколико младима треба финансијска подршка, предузетници имају право и на јавне изворе финансирања. Миснистарство привреде Републике Србије је просле године расписало позив за доделу бесповратних средстава као врсту подрске за поцетнике у пословању и младе. За овај програм издвојено је око 300 милиона динара. Такодје Фонд за развој Републике Србије врши разне бесплатне обуке за привреднике на којима едукују предузетнике о разним кредитима који они нуде за сва мала и средња предузећа којима је потребна нека врста финансијске помоћи.
На крају, предузетништво је путовање које захтева храброст, упорност и преданост. Без обзира на изазове и неуспехе који могу настати дуж тог пута, важно је задржати веру у своју визију и наставити напред. Кроз учење из грешака, прилагођавање променама и непрестано усавршавање, сваки предузетник може остварити своје пословне циљеве и оставити свој траг у свету бизниса уколико то стварно жели и уколико је спреман да се супротстави свему што га може спречити у тој намери.

Коментари

0 коментара