Бизнис план – зашто је важан?

10. 04. 2024.Блог

Када предузетник отвара нову фирму, односно отпочиње свој бизнис, веома је важно да изради добар Бизнис план. Можемо га назвати и стратешким документом који дефинише циљеве предузећа, стратегије за њихово постизање и временски оквир за њихово остваривање. Намењен је интерним и екстерним учесницима, а пре свега предузетнику да види да ли да крене са бизнисом, односно да ли је идеја добра и да ли уопште да отвори фирму.

Бизнис план обухвата аспекте као што су анализа тржишта, финансијске пројекције и организациона структура, служећи као путоказ за раст пословања али и алат за обезбеђивање финансирања. Често финансијске институције и инвеститори захтевају да виде Бизнис план пре него што финансирају било који пројекат. Чак и ако не планирате да тражите спољно финансирање, добро осмишљен план је одлична смерница за развој вашег пословање.

ШТА ДОБАР БИЗНИС ПЛАН ТРЕБА ДА САДРЖИ?

Без обзира да ли се ради о постојећем предузећу или се ради о предузећу у оснивању, бизнис план треба да пружи одговоре на неколико кључних питања везаних за предузеће и намеравани пословни подухват.

  1. Која је компанија у питању – постојећа или нова, из које је области компанија, које су основне карактеристике компаније и сл.
  2. Који су производи или услуге у питању – који производ или услуга ће се радити у постојећој или новој компанији, које потребе задовољава производ или услуга, које су основне карактеристике производа или услуга и сл.
  3. Да ли се производ или услуга може продати на тржишту – који су конкуренти, која су циљна тржишта, колика је тражња, које количине се могу продати, које су продајне цене на тржишту, како организовати продају и сл.
  4. Да ли постоје производне могућности за реализацију тих производа или услуга – која технологија је потребна, да ли је доступна, колико кошта, опис технолошког процеса, потребне сировине и материјали и сл.
  5. Колика су финансијска средства потребна за реализацију подухвата, односно стартовање предузећа и који се резултати очекују – колика су средства потребна, ко су потенцијални инвеститори и кредитори, очекивани приход, очекивани трошкови, ток готовине и сл.

Ако вам је потребна додатна помоћ око израде Бизнис плана, на ЈуТјуб-у можете пронаћи разне едукативне туторијале, а на тржишту посте и бројне књиге.

Коментари

0 коментара