Прича о успеху / интервју: Христина Лазаревић Милошевић

9. 04. 2024.Блог, Вести

Победница Академије предузетништва 3.0, Христина Лазаревић Милошевић, доживела је експоненцијални раст након бесплатног, шестомесечног програма за предузентике.

Како сте одлучили да се после пет година рада у апотеци одважите и уполовите у предузетничке воде? Шта вас је инспирисало да покренете сопствени бизнис?

Након петогодишњег рада у апотеци увиђам да рад иза рецептуре, начин третирања пацијената првенствено из финансијских, па тек онда здравствених разлога и издавање хемијских лекова није оно чиме желим да се бавим. Током рада у апотеци, разумела сам, време цури, а ја не постајем ближе ономе што желим да будем у животу. Лоши услови у апотекама у Србији, у то време, били су само додатни покретач да ту професију заувек напустим. Те 2020. године, током Ковид ситуације, с обзиром да смо готово недељу дана били у изолацији. ограничени на кућу и двориште, враћам се својим хобијима и услед вишка слободног времена, узимам да радим оно што највише волим – боравим у природи. Тада сам прикупљала лековито биље које је расло у дворишту, сушила, складиштила за чајеве и тада је дошла идеја – покренућу инстаграм страницу где ћу људима приближити значај лековитог биља и природних препарата. Стидљиво сам започела дељење едукативних објава за првих 18 пратилаца, колико их је било током тог првог месеца. Ако погледате моје прве објаве, приметићете да мога лика нигде није било, јер „срамота је“ и „шта ћеш ти са дипломом Медицинског факултета на инстаграму“: Са једне стране, општи хаос у апотекама, помама за маскама, вештачко плашење народа, продаја и неетички маркетинг свих суплемената који су се икада производили, страх за живот, страх за посао, страх за најближе, а са друге стране – процват. Број пратилаца инстаграм странице @healthandmore.rs непрестано је растао, са сваком објавом профил је добијао све већи кредибилитет, људи су међусобно делили објаве, савете, рецепте и слободно могу рећи да је свих 55.000 тренутних пратилаца резултат органског раста профила. Мало је требало да разумем чиме у будућности желим да се бавим. Након првог написаног е-бука (e-book), који је продат у неколико хиљада примерака, што ми је дало одређену, на неко време, финансијску стабилност, дајем отказ у апотеци и окрећем се ономе у шта истински верујем- грађењу здравља код људи, природно, без хемије, онако како ја то радим са својом породицом. Тренутно, Health&More фирма послује у 3 основне области: едукације / апликација / Пјур (чисти) производи које смо недавно пласирали на тржиште, због недостатка довољно квалитетних природних производа на нашим просторима.

Можете ли нам рећи нешто више о вашем бизнису и апликацији „Избегни адитиве“? Како се родила идеја за апликацију?

Идеја за апликацијом Избегни Адитиве родила се из чисте потребе људи из заједнице Health&More, и мене саме, за листом адитива/хемијских супстанци које на било који начин могу потенцијално угрозити људско здравље. Током трудноће, било ми је прописано 3 производа за труднице (2 суплемента и 1 лек) који су у себи садржали титан-диоксид, адитив Е171, који је у земљама ЕУ у потпуности био забрањен за људску употребу, у храни, због доказане генотоксичности. Као будућој мами која жели све најбоље за своју бебу, бесмислено ми је било да 2 пута дневно конзумирам таблете које у себи садрже супстанцу која доказано продире кроз плаценту и стиже до плода. Тада, кренула сам у потрагу здравијих замена и синула је идеја о апликацији. Током трудноће. ишчитала сам више од 10.000 различитих научних истраживања и прикупљала податке о адитивима. Тренутно, апликација садржи валидне информације, базиране на научним истраживањима о 1540 адитива, бројимо више од 82.000 корисника и доступни смо у више од 173 земље широм света.

Сигурно је било пуно изазова и препрека током покретања сопственог бизниса, поготово ако узмемо у обзир да нисте имали никаква техничка предзнања за развој апликације?

Превише је изазова, почев од тога да, као неко ко је из медицинске струке, нисам знала да у Србији постоје људи који умеју да направе мобилну апликацију. Нисам знала ни да се ти људи зову програмери. Буквално, на интернету, у претрази, сам куцала: „Ко прави мобилне апликације и може ли то да се направи у Србији?“. Неразумевање ИТ света је огроман проблем био у почетку, јер када виде да се не разумете најбоље лако вас је прећи и за цену и за време потребно за израду. Временом, морала сам овладати основама програмирања, како бих лакше могла да руководим даљим развојем апликације. Од тога да не знам ко су програмери, до тога да их данас имам 10 у свом тиму, танка је граница. 🙂 Ваљда, када верујеш у своју идеју и имаш довољно снаге да се залажеш за развој и надоградњу, препреке се лакше превазилазе. Барем је тако код мене.

Како сте обезбедили финансијска средства за покретање, а после и развој вашег бизниса? Да ли сте се ослањали на инвеститоре, сопствена средства или неке друге изворе финансирања?

Моја срећа је што у почетку нисам знала ништа о инвеститорима, фондовима за стартап идеје, нисам знала колико развој једне мобилне апликације може да кошта. Улетела сам у развој апликације, без да сам се распитала о даљем току и потенцијалним трошковима. Прва верзија апликације направљена је са уложених, некако скупљених 300е (кажем некако, јер је у то време моја исплата током трудничког одсуства била 45.000 динара месечно). Нисам чак ни помишљала да ће једнога дана у ту апликацију бити уложено чак 100 пута више. Да сам знала, вероватно се никада не бих упустила у ову причу. Али нисам знала. Једино што сам тада знала, јесте вера да имам добру идеју и да ми је потребно око 300е за „прављење“ апликације и нешто мало за маркетинг. Касније, због наглог раста броја корисника, уследило је неминовно усавршавање и надоградња апликације, која је захтевала већа улагања, те ми је потребан био план Б. Мој план Б, незнајући за инвеститоре и фондове, било је ослањање на своје знање. Креирала сам програме који су људима помагали у јачању здравља, а мени у надоградњи апликације. И дан данас ми је драго што нисам знала ни за шта друго и што сам успевала да сама „направим“ сопствена средства за улагање у апликацију.

На који начин вам је помогла Академија предузетнштва?

Академија предузетништва ми је помогла да развијем своју идеју о апликацији и направим је одрживом. Идеја о апликацији на почетку је била само идеја настала из сопствене потребе и потребе људи из моје заједнице да се сачувамо од хемијских супстанци и примарно није била бизнис идеја (није ни данас), али да би постала одржива, неопходно је било да научим основе пословања, како би апликација, као нешто што изискује јако пуно финансијских ресурса током месеца, опстала и постала оно што данас јесте и што ће тек постати. Током Академије упознала сам квалитетне предаваче попут Тодоровић Милана, Пришуњак Луке, Ћурић Филипа и многих других и разумела да „само жеља“ није довољна. Треба доста знања. Током Академије, први пут сам сазнала за реч „грант“ и тада сам разумела да не морам све сама. У октобру месецу, конкурисала сам за грант који је додељивала Виза Србија и апликација је награђена са 5.000 еур бесповратних средстава, које смо искористили за имплементацију Код чек-а (Code Check), опције која ће ускоро постати део апликације и која ће олакшати претрагу Здравих производа.

Који су кључни кораци које сте предузели како бисте успешно лансирали и промовисали апликацију „Избегни адитиве“ на тржишту?

Изградња поверења. И даље не могу рећи да имамо тачно испланиране стратегије за маркетинг и и даље не могу рећи да смо спонзорисали и плаћали било шта. Није било потребе. До сада вест о апликацији је гостовала у више од 100 различитих емисија, новинарских чланака, блог-постова, али увек на иницијативу новинара, што нас посебно радује, јер то говори у прилог томе да медији препознају важност постојања овакве једне апликације на нашим просторима. Маркетинг „од уста до уста“ је увек најбољи маркетинг

Који бисте савет дали свима онима који желе да покрену свој бизнис, али имају страх од непознаница са којим ће се сусрести на том путу?

Некада је боље не знати. Као што рекох, да сам знала, ова апликација никада не би постојала, а донела је толико тога доброг. Могућност да у ходу решавате препреке и брзо надограђујете своје вештине је све што вам је у старту потребно. Често кажу да је испитивање тржишта неопходно за развој неке стартап идеје. Искрено да вам кажем, можда и није. Ја никада на папиру нисам имала циљну групу, тест тржишта, нити процену профитабилности. Новац долази као последица. Кроз посао и развој апликације воде ме искључиво потребе мојих људи са Health&More профила, због којих је примарно апликација и креирана.

Које особине по вама један предузетник треба да има?

Посвећеност, на првом месту, али и спремност да се жртвује пуно тога (иако то у почетку нисам прихватала, време са најближима је нешто што ћете највише морати да жртвујете зарад развоја своје идеје), организованост, жеља за учењем, стицањем нових знања и вештина, храброст, размишљање чак и док спавате, истрајност. Ово су само неке од особина, али фактор среће сматрам да такође треба да постоји. Мој фактор среће је да имам породицу која је огромна подршка и која разуме важност развоја овакве једне апликације на нашим просторима.

Коментари

0 коментара