Свет Онлине Пословања: Како постати успешан предузетник у свету онлине трговине – Милица Стојановић

22. 04. 2024.Блог

У данашњем дигиталном добу, онлајн продаја није само опција, већ и неопходан сегмент скоро сваког предузећа. Интернет доста смањује трошкове пословања и отвара врата за иновације и раст. Ипак, успех у онлајн продаји захтева много више од једноставног постављања wеб странице или отварања онлине продавнице, он захтева посвећеност, креативност и оригиналност.
Електронска трговина је вид даљинске трговине која се остварује на начин да се роба/услуга нуди, наручује и продаје путем интернета. Онлајн продаја се доста проширила за време пандемије, што је законодавце приморало да и овој врсти економске активности да правни оквир и уведе је у легалне токове. Из самог законског одређења електронске трговине могу се одмах уочити предности овог вида трговине у односу на традиционалну продају роба и услуга у продавницама, радњама и тржним центрима: најпре, јасно је да су трошкови пословања нижи – не постоји плаћање објекта у којем би се вршила класична продаја, односно нема трошкова куповине или закупа објекта, као ни плаћања комуналија. Број запослених је свакако мањи, те су нижи трошкови и за зараде запослених. За овакав вид нуђења и продаје роба и услуга не постоји радно време – онлајн продавница активна је 24 часа дневно, 365 дана у години. Производ се може продавати глобално, чак на светском тржишту, односно нисте ограничени само на купце из града или околине места у којем би се налазио објекат који би вршио продају на класичан начин. Позиција купца је лагоднија јер није неопходно његово физичко присуство да би се обавила куповина – из комфора свог дома може се поручити роба из веома далеке дестинације и она стиже на кућну адресу купца у одређеном року. Наравно ова врста продаје има и своје лоше стране. Онлајн тржиште је често веома засићено, што може отежати издвајање и привлачење пажње потенцијалних купаца. За разлику од традиционалних продајних канала, онлајн пословању често може недостајати директна интеракција са купцима. Ово може отежати изградњу поверења и лојалности, као и погрешне процена робе од стране купца, поготово уколико је у питању гардероба или неки сличан предмет. Када купац купи производ путем интернета и није задовољан, због лошег маркетинга или лоше процене, то може имати неколико негативних последица по пословање. Прво, незадовољни купац може изразити своје незадовољство путем рецензија, оцена или негативних коментара на друштвеним мрежама и онлине платформама. Ово може ширити негативан утисак о вашем бренду и смањити поверење других потенцијалних потрошача. Такође, лоше искуство купца може резултирати враћањем производа или захтевом за повраћај новца, што може повећати трошкове и смањити профитабилност пословања. Наравно већина ових мана може се решити добром организацијом и реалистичним маркетингом, због чега ови недостаци не требају да вас спрече у започињању онлине предузећа.
Уколико желите да крочите у свет онлајн пословања, постоји неколико ствари које треба да знате. Пре него што кренете у покретање свог онлине бизниса, кључно је да пажљиво истражите своју циљну публику и тржиште. Дубока анализа ће вам помоћи да схватите ко су ваши потенцијални купци, шта их покреће, где се налазе и како ваши производи или услуге могу задовољити њихове потребе или жеље. Такође, анализирајте конкуренцију како бисте идентификовали празнине у тржишту које можете искористити својом понудом и издвојити се из масе. Корисничко искуство игра кључну улогу у успеху онлајн пословања. Осигурајте да ваша веб страница или онлајн продавница пружа једноставан и угодан процес куповине, са брзим учитавањем страница, сигурним плаћањем и ефикасном корисничком подршком. Обратите пажњу на повратне информације купаца и континуирано побољшавајте своју платформу како бисте осигурали задовољство корисника. За успех је такође потребно и активно улагање у дигитални маркетинг како бисте повећали видљивост вашег пословања и привукли релевантну публику. Размотрите коришћење различитих канала као што су друштвене мреже, е-пошта маркетинг, СЕО (оптимизација за претраживаче) и ППЦ (плаћено оглашавање по клику) како бисте досегнули што већи број потенцијалних купаца. Брендирање је кључно за успех онлине бизниса. Развијање препознатљивог бренда који одражава вредности и мисију вашег бизниса помоћи ће вам да се издвојите из масе и привучете лојалну публику. Одржавање доследности у брендирању на свим платформама и каналима комуникације помоћи ће у изградњи поверења код купаца и подстицању лојалности. Сарадња са другим предузетницима, инфлуенсерима и партнерима може бити кључни фактор за раст вашег онлајн бизниса. Разматрање могућности за партнерство и заједничке промотивне активности може вам помоћи да проширите своју публику и повећате видљивост вашег бизниса. Отвореност за сарадњу и изградња позитивних односа са другима може отворити врата за нове пословне прилике и раст.
Приче успешних предузетника су веома инспиративне. Једна од њих је бренд „Ворби Паркер“, основан 2010. године од стране четири пријатеља. Ворби Паркер је основан са мисијом да трансформише индустрију наочара за вид, нудећи квалитетне и модерно дизајниране наочаре по приступачним ценама путем онлине продавнице. Када су оснивачи схватили да су традиционалне оптичке радње често скупе и неприступачне, одлучили су да понуде алтернативу која би била прихватљивија за купце. Кроз комбинацију директно-ка-конзументу модела и иновативних маркетиншких стратегија, Ворби Паркер је успео да понуди широк спектар стилова и опција по ценама које су често ниже од конкуренције. Осим тога, Ворби Паркер је био познат по својој друштвеној мисији. За сваки пар наочара који се прода, компанија донира пар наочара особама са посебним потребама. Ова хуманитарна иницијатива привукла је пажњу купаца и створила позитивну слику бренда. Ворби Паркер је брзо постао омиљени бренд за купце широм света, постајући синоним за квалитет, стил и друштвену одговорност. Њихова прича показује како комбинација иновативне пословне идеје, квалитетних производа и друштвено ангажоване групе људи може довести до великог успеха у онлине бизнису.
Онлајн предузетници се суочавају са великом конкуренцијом у дигиталном простору, али постоје стратегије које могу применити како би се носили са тим изазовом. Прво и најважније, кључно је да се предузетници потруде да свој бренд учине што више аутентичним и препознатљивим за потенцијалне купце. Такође кључно је коју поруку шаљу предузетници. Да ли воде рачуна о животној средини? Да ли један део свог прихода донирају онима којима је то потребно? Све ово говори о самом бренду и о људима који њиме управљају. Порука је важна јер потрошачи углавном бирају предузећа који се залажу за исте вредности као и они сами.
Многи предузетници су се сусретали са пуно препрека и проблема на свом путу до успешног онлине пословања. Пример за то је случај са компанијом „Запос“. Иако је Запос постао познат по својој изванредној корисничкој подршци и једноставном процесу повраћаја производа, компанија је имала изазове који су произашли из неких маркетиншких одлука. Један од проблема догодио се када је Запос увео нову политику „Холакратија“, која је укључивала уклањање традиционалне хијерархије и уместо тога, давање веће аутономије запосленима да доносе одлуке. Ова промена није била добро примљена од стране свих запослених, што је довело до конфузије и нејасноће у организационој структури, што је на крају довело до отпуштања дела особља и промена у компанији. Такође, Запос се суочио са проблемима у вези са сигурношћу података када је 2012. године хакован њихов систем за повраћај лозинки корисника. Иако су брзо реаговали и предузели кораке за решавање проблема, инцидент је уздрмао поверење купаца и ставио компанију у неповољан положај. Из овога можемо да закључио да је поред ефикасног планирања и добре организације улога у тиму, јако важно и поседовање одређених технолошких способности.
Предузетништво није ограничено само на стварање и продају сопствених производа. У данашњем дигиталном добу, посредовање може бити подједнако исплатив пословни модел. На пример, уместо да сами производите робу, можете изградити платформу или сајт који помаже другим предузетницима да продају своје производе или услуге. Кроз такав посреднички модел, можете повећати приход кроз провизије, оглашавање или чланарине. Ово отвара врата за широк спектар могућности, омогућавајући вам да искористите своје вештине у маркетингу, посредовању и управљању платформом како бисте створили успешан посао. Ова врста онлине предузетништва има пуно предности, али и мана. Посреднички модел обично захтева мање почетне инвестиције у поређењу са стварањем сопствених производа или услуга. Као посредник, можете пружити широк избор производа или услуга без потребе за њиховим стварањем или одржавањем, што може привући већи број купаца. Пошто не морате сами производити робу или пружати услуге, оперативни трошкови могу бити нижи, посебно у смислу складиштења, производње и логистике. Што се тиче лоших страна једна од њих је зависност о другима. Ваш посао је у великој мери завистан од успеха других предузетника или произвођача чију робу посредујете. Ако се њихов посао не развија добро, то може имати негативан утицај на ваше пословање. Постоји могућност сукоба интереса између вас као посредника и ваших корисника или добављача, посебно у вези са транспарентношћу и поштеним пословним праксама.
Пример овог модела рада је „Убер Итс“. Убер Итс је платформа за доставу хране која посредује између ресторана и корисника. Ресторани могу поставити своје меније на Убер Итс платформу, а корисници могу претраживати различите ресторане, прегледати меније, наручивати храну и плаћати путем апликације. Убер Итс функционише као посредник који омогућава комуникацију између ресторана и корисника, олакшава процес наручивања и плаћања хране, пружа праћење статуса наруџбине и подршку током испоруке. Ова платформа је постала популарна опција за оне који желе да уживају у разноврсној храни из локалних ресторана у удобности свог дома или канцеларије, пружајући ресторанима додатну могућност промоције и продаје својих производа путем онлајн канала.
У свету онлајн пословања, снага лежи у организацији, способности прилагођавања и упорности. Они који се усуде да сањају велике снове и предузму кораке ка њиховом остварењу, имају потенцијал да трансформишу своје идеје у стварност и оставе траг у дигиталном свету.

Аутор текста: Милица Стојановић

Коментари

0 коментара