Харвард пословни билтен (ХБР): Стратегизујте живот

19. 01. 2024.Блог, Вести, Лични развој

Како описујете сјајан и смислен живот?

Да би планирали и спровели корпоративну стратегију, извршни директори раде кроз низ питања како би одредили како њихове компаније могу успети. Можете користити сличан процес да бисте схватили како живети смислен живот. Креирали смо ову серију од седам недеља да вам покажемо како, коју можете пратити ОВДЕ.

Када се календар преокрене из једне године у другу, већина нас одвоји време да размисли о томе шта бисмо желели да урадимо другачије у наредних 12 месеци. Многи људи доносе новогодишње одлуке. Мање њих их се придржава.

Компаније такође користе затварање своје фискалне године да прегледају перформансе и усаврше стратегију, али обично то раде на много методологичнији начин. Ако прате најбоље праксе, имају сврху или мисију, визију за пет или десет година која их води, алате за процену свог портфолија пословања и активности, и низ кључних показатеља перформанси за праћење напретка.

Пре неколико година, консултанти БЦГ-а Рејнер Страк(Rainer Strack), Сузан Дирчес(Susanne Dyrchs) и Алисон Бејли(Allison Bailey) почели су да се питају да ли се овај процес може прилагодити да помогне појединцима да јасније размишљају о својим личним и професионалним животима. Креирали су програм назван Стратегизујте свој живот, који су сада тестирали са више од 500 људи, од недавно дипломираних до пензионера, менаџера по први пут до извршних директора.

Седам корака који су укључени су детаљно описани у ХБР чланку који можете погледати ОВДЕ. Али ми покрећемо овај билтен да вас водимо, чланове наше ЛинкедИн заједнице, кроз њих – по један корак недељно – од сада до средине фебруара. До краја ове серије, имаћете документ о животној стратегији од једне странице на који ћете се моћи ослонити сваки пут када будете покушавали да донесете важну одлуку – или вашу следећу новогодишњу одлуку.

Зашто чекати? Хајде одмах да пређемо на први корак: Како дефинишете сјајан живот?

Сваки процес корпоративне стратегије почиње дефинисањем метрика успеха. На пример, организација може изабрати да се фокусира на повећање продаје, максимизирање профита или позитиван утицај на друштво.

Које су праве метрике за вас? Неки би можда циљали на новац, славу и моћ, али студије су показале да су значајни односи важнији фактори дугорочне среће. Наравно, свако од нас ће имати другачији поглед на то који спој ствари је заиста важан у животу.

Страк, Дyргс и Бејли препоручују коришћење PERMA(енг.) модела, који је представио Мартин Селигман, а касније развијен у PERMA-V (енг.), што означава:

Позитивне емоције, или честе осећаје задовољства и среће
Ангажованост, или бити у току нечега и изгубити појам о времену
Односи, или међусобни осећај бриге, подршке и љубави
Значење, или доприносење чињењу света бољим местом
Постигнуће, или тежња ка успеху или савладавању
Виталност, или бити здрав и пун енергије


Оцените колико је сваки од наведених елемената важан за вас на скали од 0 (није важно) до 10 (веома важно). Такође можете додати своје категорије, попут аутономије или духовности. Ова брза процена даће вам грубу идеју о томе како дефинишете сјајан живот.

Оригинални, почетни чланак можете ОВДЕ

Извор: ЛинкедИн – Харвард пословни билтен

Коментари

0 коментара