Најуспешнијим предузетницама додељено признање „жене у бизнису“ – Бизнис.рс

22. 04. 2024.Вести

У нашој земљи, према подацима Привредне коморе Србије послује једна трећина предузећа и предузетничких радњи које су у власништву жена.

Женско предузетништво представља развојну шансу наше земље и снажан ресурс новог запошљавања, као и прилику младим женама да напредују у својим каријерама. Програми подршке женском предузетништву су се током последњих 15 година диверзификовали, те поред националних програма присутни су и програми међународних развојних организација попут ЕБРД програма –“Women in business“.

Током претходне године одобрен је највећи буџет за женско предузетништво икада у Србији у износу од 600 милиона динара. Бизнис.рс је, у жељи да настави да подстиче женско предузетништво и ове године доделио признања „Жене у бизнису“ дамама које су постигле изузетне пословне резултате, имају одличне лидерске вештине, и можда најважније, спремне су да будућим генерацијама предузетница пруже подршку.
На свечаној додели признања 11. априла у Сава Центру предавање је одржала Гордана Даниловић Грковић, директорка Научно-технолошког парка Београд која ту функцију обавља од његовог оснивања 2015. године. Компаније чланице НТП Београд запошљавају више од 2.200 високо-образованих и извозе у више од 50 земаља света. Научно – технолошки парк је од свог оснивања подржао убрзан развој више од 220 технолошких компанија. Говорећи о предузетништву она је истакла да је почетак сваког бизниса тежак и да је сваки за поштовање.

“Оно што ми радимо јесте да подржавамо младе људе да развију свој бизнис, да развију своју иновацију и да је изнесу и на међународно тржиште. Много радимо на оснаживању људи. Код иновација је то јако тешко, јер је у питању нешто ново и потребно је да и тржиште научите на ту нову потребу. То је један врло специфичан сектор”, истакла је Даниловић Грковић.

Говорећи о женама у овом сектору, директорка НТП-а истакла је да глобална истраживања показују да инвеститори и улагачи много мање улажу у стартапе у којима су оснивачи жене.

“Треба нам више жена узора у овој области. Просек година жена оснивача у стартап екосистему Србије је 37, а у нашим програмима и мањи – око 30 година. Такође, жене ће вам рећи још и да у овој области мало мушкараца хоће да ради за њих”, истакла је Даниловић Грковић.

Током свечане доделе признања „Жене у бизнису“ Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, која је у претходне две и по деценије координирала реализацију близу 130 пројеката у области економског оснаживања жена и подршке њиховим предузетничким пројектима и иницијативама говорила је о разликама у женском предузетништву некада и сада.

Она је истакла да је пре две и по деценије женско предузетништво било социјална, а да је већ 15 година развојна категорија. Навела је да је квалитет женског предузетништва побољшан у смислу секторске структуре па се бележи пораст предузећа заснован на знању и новим технологијама. Значајно је смањен удео фирми у трговини и незнатно у угоститељству.

Према њеним речима предузетнице су данас образованије него пре 13 година, а свака пета предузетница је похађала неки курс из предузетништва и унапређивала своје професионалне вештине. Такође, у поменутом периоду дошло је до благог пораста величине фирми, од микро ка малим, а фирме су мање оријентисане на домаће тржиште него пре. У значајном проценту је повећано увођење техничко-технолошких стандарда у односу на 2011. Иако су се многе ствари, према речима говорнице промениле, много тога је остало исто.

Кад је реч о финансијама жене предузетнице се и даље углавном ослањају на личне изворе: позајмице од породице и пријатеља, врло мало на подршку институција и различитих програма подршке предузећима иако су се током година они диверзификовали. Предузетнице су у мањој пропорцији лично власнице непокретне имовине. Административне процедуре су подједнако компликоване некад и сад. Терет породичних обавеза је готово исти.

Изазови са којима се данас сусрећу предузетнице нису мали. Ту су пре свега доступност адекватних профила на тржишту рада, пораст цена закупнина, опреме, али и осталих трошкова. У данашње време према речима Поповић Пантић теже је пронаћи нове пословне партнере него 2011. године.

Добитнице признања „Жене у бизнису“ – Јована Ђоковић из компаније Балканс секјурити Сервсис, Сузана Милиновић из Фалц Ист Књажевац, као и Татјана Поповић из Лавифарм-а – могу послужити као пример тога да женско предузетништво доприноси развоју привреде у целини.

За освајање овог признања није било довољно бити “само“ власница компаније, већ су предуслови да се нађу у конкуренцији за признање „Жене у бизнису“ били су да је компанија остваривала стабилно пословање или раст у приходима, као и да је добијала најбоље бонитетне оцене ААА/АА+/А* три године заредом. Предуслов је, такође, био да је компанија у периоду од три године реализовала раст добити.

Извор: бизнис.рс

Коментари

0 коментара