Јавни позив за доделу 300.000 динара бесповратних средстава за будуће предузетнике

8. 04. 2024.Вести

Национална служба за запошљавање (НСЗ) и ове године је расписала конкурс за доделу бесповратних средстава од 300.000 динара за предузетнике. Позив се односи на особе које се воде на евиденцији НСЗ, а подршка самозапошљавању обухвата стручну помоћ и средства у виду субвенција.

Стручна помоћ коју може да оствари незапослени који се самозапошљава састоји се од информативних и саветодавних услуга, обуке за развој предузетништва, као и подршке у првој години пословања која се реализује кроз менторинг програм и специјалистичке обуке у Националној служби за запошљавање или регионалним развојним агенцијама.

“Средства за самозапошљавање у 2024. години одобравају се у једнократном износу од 300.000 динара по кориснику ради оснивања радње, задруге, или другог облика предузетништва, као и за оснивање привредног друштва уколико оснивач заснива у њему радни однос”, наводе из НСЗ.

УСЛОВИ ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА

Право на доделу субвенције остварују незапослена лица која су до дана подношења захтева:

Пријављена на евиденцију незапослених у горе наведеним филијалама НСЗ и имају статус дугорочно незапослених лица
Завршила обуку за развој предузетништва по плану и програму обуке у организацији НСЗ или друге одговарајуће организације (за информације о обуци можеш се јавити свом саветнику у НСЗ)
Испунила раније обавезе и измирила сва дуговања према НСЗ
У дозвољеном оквиру опредељеног износа за де минимис државну помоћ у текућој фискалној години и у претходне две фискалне године, у складу са прописима за доделу државне помоћи

САМОЗАПОШЉАВАЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У случају самозапошљавања особа са инвалидитетом субвенција се у 2024. години одобрава у једнократном износу од 330.000 динара по кориснику, такође ради оснивања радње, задруге, или другог облика предузетништва, као и за оснивање привредног друштва уколико оснивач у њему заснива радни однос.

Ко ће од пријавјених добити бесповратна средства биће одређено на основу оцене бизнис плана и припадности категорији теже запошљивих лица, али ће предност при одабиру имати жене, посебно из мање развијених и девастираних подручја.

Национална служба за запошљавање, на годишњем нивоу, објављује посебан јавни позив за подршку самозапошљавању припадника ромске националне мањине. У наредним годинама, 2025. и 2026. средства за самозапошљавање износиће 380.000 односно 420.000 динара за особе са инвалидитетом.

Када је реч о текућој години планирано је самозапошљавање 4.000 незапослених лица, од којих 100 особа са инвалидитетом.

Најчешће делатности које су до сада подржане субвенцијама за самозапошљавање су из области производње и производног занатства, услужног занатства и интелектуалних услуга.

Филијале Националне службе за запошљавање током целе године организују и изводе дводневне обуке из области предузетништва под називом „Пут до успешног предузетника“. Обука има за циљ да полазницима омогући да провере оправданост своје пословне идеје, сагледају предности и ризике уласка у приватни посао, да се информишу о поступку регистрације делатности и актуелним законским прописима, као и да науче да попуне бизнис план.

Обука обухвата пет области: основе предузетништва, правни аспект бизниса, порезе и доприносе за предузетнике, Бизнис план радионицу и информације о уговорним обавезама према Националној служби за запошљавање.

Више информација можете добити на: хттпс://нсз.гов.рс/садрзај/јавни-позив-незапосленима-за-доделу-субвенције-за-самозапосљавање-у-2024-години/11517

Извор: Biznis.rs

Коментари

0 коментара